Uneori, apa calda din boiler ne ofera surprize neplacute. Pe langa mirosul neplacut pe care il emana, poate dezvolta o bacterie, denumita Legionella Pneumophila. In general aceasta bacterie se poate dezvolta in conditiile regimului de temperatura inadecvat.  Nu afecteaza sistemul digestiv, dar este extrem de agresiva pentru sistemul respirator, afectand plamanii. In bai, bacteria mentionta poate sa ajunga din apa in aer, sub forma de vapori. Pentru a impiedica dezvoltarea ei, temperatura optima din boiler nu trebuie scazuta sub 60 grade. Referitor la mirosul neplacut cauzele sunt diverse, mal (namol) depozitat in partea de jos a boilerului, hidrogen sulfurat ( un gaz volatil)etc . Pentru a-l elimina avem mai multe variante : montajul unor filtre speciale, spalarea boilerului sub presiune si adaugarea unor solutii neutre .

Apa potabila
Cauzele pentru gustul si mirosul neplacut
apa-murdaraExista numeroase motive pentru care apa emana un miros sau gust neplacut. Exista un potential de contaminare in miile de conducte pentru distributie a apei potabile, care pot cauza o problema ce ne va afecta sanatatea, in timp ce altele ar putea face pur si simplu apa mai putin satisfacatoare. Nu exista nici un test universal  pentru gust prost sau problemele de miros, dar puteti gasi multe metode specifice pentru a elimina cauzele si de a gasi solutii. Unele gusturi si mirosuri, in special cele datorate substantelor organice, pot fi indepartate din apa prin filtre adecvate. Altele raspunde la asa-numitii agenti de oxidare, cum ar fi ozonul, peroxidul de hidrogen, si permanganat de potasiu. O caracteristica comuna a apei din sistemele publice este gustul si mirosul de clor  care este adesea destul de pronuntat. Sistemele de apa publice trateaza  apa cu clor pentru a o dezinfecta. Desi acest lucru este un pas important in distrugerea bacteriilor si alte microorganisme care produc boli , nu exista insa nici o indoiala ca excesul de clor de la tratamentul de dezinfectare poate face apa inacceptabila. In alte cazuri, apa cu o concentratie mare de minerale poate avea un gust sarat sau metalic, cauzele fiind, prezenta de fier sau mangan in apa. Multi oameni s-au confruntat, de asemenea, cu apa care contine gaz de hidrogen sulfurat, acesta determinand un miros neplacut.  Asa-numita "apa sulfuroasa" produce nu numai un miros neplăcut de "ou stricat", dar este, de asemenea, coroziva pentru instalatiile sanitare. Chiar avand si concentratii foarte reduse de hidrogen sulfurat tot este detectabila din cauza mirosului puternic.

Ce este dedurizarea apei ?
Excesul de calciu si alte minerale aflate in compozitia apei, formeaza o pelicula calcaroasa ce se depoziteaza pe aparatele de uz casnic, obiectele sanitare, tevi, reduce puterea de curatare a detergentilor,etc.  Aceasta este definitia de baza a apei dure.  Prin urmare, un dedurizator de apa este un dispozitiv care elimina calciu si mineralele in exces din sursa de apa. Dispozitivele vandute pentru dedurizarea apei sunt pe baza de ioni . Calciu si celelalte minerale care fac apa noastra " dura ", sunt de diferite grade. Carbonatul de calciu, cum il mai numesc oamenii de stiinta este un reziidu alb, abraziv si dur .

Ar trebui sa fiu ingrijorat ?
Elementele de duritate in apa nu sunt o problema pentru sanatate dar cu toate acestea, apa dura provoaca daune semnificative in instalatiile sanitare si termice, obiectelor de uz casnic. Exponential creste  consumul de energie si implicit, facturile si costurile de intretinere ale locuintei.  Doua noi studii independente arata cum consumatorii care utilizeaza apa dedurizata poate reduce cu 50% aceste cheltuieli.
Exista cateva optiuni pentru a testa duritatea din apa potabila.
Aveti posibilitatea sa achizitionati produse de testare  sau contactati un laborator specializat in probleme de tratare a apei.